Hranljiva vrednost “junk” hrane

V prejšnjem zapisu sem se lotil hranljive vrednosti živil, sedaj pa sem “kmečko” metodologijo prikaza hranljivih vrednosti razširil še na eno kategorijo, ki jo tudi prodajajo kot hrano. In sicer na “junk” hrano.

Ponovno sem za vsako hrano vzel podatke o esencialnih vitaminih in mineralih, ki jih vsebuje (US Department for agriculture, 27. izdaja), ter prikazal vsebnost na 100 kCal oz. 100 g v obliki % priporočenih dnevnih potreb. Vsaka vrednost pa je nato obarvana glede % priporočenega dnevnega vnosa, t.j. večji kot je %, močnejša rdeča barva je. Torej bolj kot so hranljiva živila, močnejše rdeče barve so celice. Tokrat sem se osredotočil na naslednje kategorije, žal raznih burekov in kebabov nisem našel.

SB00301 McDonnaldsMcDonald’s (Hamburger, Cheeseburger, Chicken McNuggets, French Fries, Sundae, Big Mac, McChicken, Jabolčna pita)

 

 

 

SB00302 SladkarijeSladkarije (Snickers, Twix, Milky Way, Mars)

 

 

 

SB00303 PizzaPizza (Dominos Pizza, Pizza Hut Pizza, Papa John’s Pizza, generična Pizza)

 

 

 

SB00304 SladoledSladoled (Sladoled vanilija, Sladoled jagoda, Sladoled čokolada)

 

 

 

SB00305 alkoholne pijačeAlkoholne pijače (Pivo generično, Pivo Budweiser, Pivo light, Vino generično, Vino rdeče, Vino belo)

 

 

 

SB00306 Sladke pijačeSladkane pijače (Sprite, Coca Cola, Fanta)

 

 

 

SB00307 krofiKrofi (Krof z marmelado, Krof oblit, Krof s kremo)

 

 

 

SB00308 čipsČips

 

 

 

Vsi podatki na eni sliki za lažjo primerjavo so pa na voljo tule.

SB00309 SKUPAJ

Sledi pa še primerjava glede na živila oz. pravo hrano, predstavljeno v prejšnjem zapisu. Za vsako skupino “junk” hrane sem izračunal povprečne vrednosti priporočenih količin in jih prikazal na 100 kCal živila. Velikost krogov je proporcionalna povprečni vrednosti dnevnega vnosa vitaminov in mineralov na 100 kCal živila. Legenda se mi ni zdela smiselna, vsi črni krogi so izdelki iz tokratne analize (i.e. “junk” hrana).

SB00311 Graf

Tudi tokrat se bom vzdržal pretiranega komentiranja, najbrž vse skladno z pričakovanji. Polno sladkorja oz. OH in napačnih maščob z zelo nizko vsebnostjo tako vitaminov kot mineralov. Sicer pa tako ali tako take hrane ne jemo zaradi hranljive vrednosti…

SB00310 povzetek

 

the_post_thumbnail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *