ZOIC energijske ploščice iz žuželk

Pred kratkim sem dobil priložnost poskusiti Paleo energijske ploščice v pravem pomenu besede, saj so vsebovale žuželke! S fanti iz ZOICa sem se spoznal preko Facebook-a. Očitno so opazili moj “pro-Paleo” način razmišljanja ter ukvarjanje z vzdržljivostnimi športi. Tako so mi v poizkušanje poslali 3 pred-proizvodne vzorce njihovih energijskih ploščic, narejenih tudi iz žuželk. (Polno razkritje interesov: ploščice sem dobil brezplačno, imel pa sem popoln nadzor, kaj z njimi storiti. Objava seveda ni plačana. Samo da se pohvalim!)

Entomofagija = uživanje žuželk

Z entomofagijo (t.j. uživanjem žuželk) sem se prvič srečal ob raziskovanju prehrane ter zdravega življenjskega sloga iz bolj evolucijske perspektive. Oz. če hočete bolj marketinški izraz, iz Paleo perspektive. Ko sem raziskoval prehrano davnih lovcev nabiralcev ter današnjih preostalih avtohtonih skupin ljudi, so bile vedno kot vir hrane omenjene tudi žuželke. Sicer res predvsem v zadnjih odstavkih ter bolj tako mimogrede, zato tudi nisem bil preveč pozoren na njih. Nekako se mi je (napačno) zdelo uživanje žuželk nekaj primitivnega, kljub vedenju, da je uživanje žuželk v nekaterih delih sveta relativno pogosto tudi sedaj.

Drugi kontekst, v sklopu katerega sem kasneje naletel na žuželke, pa je bila okoljsko vzdržna pridelava hrane. Zaradi nevzdržnosti današnjega agro-živilskega modela pridelave hrane ob omejenih naravnih virih, se gojenje žuželk pogosto omenja kot ena izmed možnih rešitev za ublažitev problema. Gojenje žuželk je namreč veliko učinkovitejše pri pretvarjanju krme v proteine v primerjavi s tradicionalnimi gojenimi živalmi (t.j. perutnino, prašiči ter govedom). Njihovo gojenje je tudi okolju prijaznejše, saj je poraba vode mnogo nižja, prav tako pa skorajda ni tvorbe toplogrednih plinov. In glede na to, da so visoko hranljiv vir hrane, so se tudi meni začeli dozdevati kot povsem možna opcija.

Ravno v tistem obdobju pa sem tudi prvič slišal za obetavni start-up ZOIC. Oz. BuzzMade, kakor so se imenovali takrat. Njihova moka iz mokarjevih ličink je dobila nagrado za najbolje realizirano star-up idejo, zato sem še toliko bolj postal pozoren na entomofagijo in jo podrobneje raziskoval.

ZOIC energijske ploščice


No, nekaj mesecev kasneje pa me je na pošti počakal paket. Fantje iz ZOICa so mi poslali 3 pred-proizvodne vzorce njihovih energijskih ploščic iz žuželk. Razlikovale so se po okusu, sestavljene pa so bile zgolj iz 4 sestavin:

 • žuželčja moka iz ličink mokarjev – zelo hranljiv vir beljakovin z odličnim profilom esencialnih aminokislin,
 • indijski oreščki – vir maščob,
 • datlji – vir ogljikovih hidratov,
 • kakav – vir antioksidantov ter arome.

ZOIC energy barsBrez dodanega sladkorja / GMO / soje / mleka / jajc in kakršnih koli aditivov. Trije različni okusi pa so bili kakav, pehtran ter sivka. Vsi trije okusi so mi bili všeč, samo pehtran mi je bil pa popolna bomba. Mi je res prebudil tiste lepe spomine na mamino pehtranovo potico. Res odličen okus, ki ga ne bi pričakoval v energijski ploščici. Kot že rečeno, tudi kakav in sivka nista bili slabi, samo pehtran je pa res zadel moj žebljiček na glaviček. No, Žani je bil zmagovalen tradicionalni kakav.

Kakšnega okusa pa so žuželke? Žal nisem imel možnosti poiskusiti same moke, samo pravijo, da ima okus po oreščkih. Tako da se okus lepo vklopi med ostale sestavine ploščice.

WIR 21 ZoicČe želite tudi vi poskusiti tole dobroto in podpreti inovativni slovenski projekt, potem lahko energijske ploščice naročite na ZOIC spletni strani. Dostava je zgleda načrtovana pred koncem 2015.

 

 

 

 

 

the_post_thumbnail

2 thoughts on “ZOIC energijske ploščice iz žuželk

 1. Vojko

  Sedaj ko so ploščice na voljo za “širšo javnost”, sem si jih tudi jaz naročil nekaj.
  Dobil sem jih naslednji dan iz Kranja (proizvedene v SLO).

  Skratka okus čisto OK, kar me je mogoče malo razočaralo je edino sestava ploščic, ker je
  “žuželk” samo cca 8%, vse ostalo so taki ali drugačni oreščki…..?
  Pri tem se mi poraja vprašanje, če ni tole “ploščice iz žuželk” zgolj komercialni prijem, ker
  v ploščicah jih je dejansko zanemarljiv delež.
  Verjetno jih je vsaj tak, ali še večji delež tudi v kakšnih drugih ploščicah iz oreščkov, pa
  tega sploh ne omenjajo….?

  Pozdrav
  Vojko

  Reply
  1. rklemen Post author

   Hja, za taka vprašanja se moraš pa obrniti na fante iz ZOICa.

   Glede količine je pa še toliko nekaterim preveč 😉 Pomoje je kot pri vsaki novi stvari bolje začeti bolj po previdni strani in morebiti kasneje, ko se ideja prime, povečaš količino. Pa najverjetneje tudi sama moka iz žuželk ne more biti ravno poceni, vsaj sedaj v začetnih fazah.

   Drugače pa lepo, da ti je všeč. Upam da začnejo tudi pehtranovo varianto prodajat!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *